Capaian Internet Tanpa Talian (Offline Browsing)

Laman ini di Internet :-
http://www.mtusempoi.org/phpBB2/cms_view_article.php?aid=22
http://www.geocities.com/lovhafnie/nota/offline.html

Tanpa memerlukan sambungan ke Internet bahan Internet masih boleh dicapai dan dibaca. Pelbagai cara wujud untuk sama ada untuk mendapatkan bahan-bahan Internet di dalam cakera keras atau menyimpannya.

Perisian pelayar Internet sendiri mempunyai pilihan untuk melihat semula fail-fail dan bahan yang berada di dalam cache atau simpanannya.

Cache atau simpanan ini merupakan fail-fail laman yang telah dilawati. Ia digunakan untuk mempercepatkan capaian Internet bagi laman yang jarang berubah. Capaian di cakera keras lebih cepat berbanding capaian ke Internet.

Bagi perisian pelayaran Internet seperti Mozilla, Netscape, Opera dan Internet Explorer telah tersedia pilihan "Work Offline".

Dengan pilihan ini laman-laman boleh dilihat semula. Terlebih dahulu pilihan ini perli dibuat. Bagi perisian pelayar

Mozilla, Netscape dan Internet Explorer

File -> Work Offline

Apabila pilihan ini dibuat anda dapat melihat hanya laman yang telah dilawati. Untuk memudahkan lagi, kemudahan "History" boleh digunakan. "History" adalah sejarah sambungan laman yang dilawati. Untuk Internet Explorer, View -> Explorer Bar -> History. Bagi Mozilla dan Netscape Go -> History atau dengan mudah sama ada Internet Explorer atau Mozilla dengan menekan serentak kunci Ctrl dan H.

Pada tetingkap History pilih sambungan laman yang hendak dilihat semula dan pastikan pilihan "Work Offline" telah dibuat.

Internet Explorer mempunyai kemudahan tambahan untuk capaian tanpa talian. "Synchronize" membantu pengguna untuk kemas kini laman yang telah dimasukkan dalam senarai "Favorites".

Lawat laman yang anda hendak lawat tanpa capaian Internet.

Pilih Favorites -> Add To Favorites -> Tandakan "Make Available Offline"

Jika anda memilih butang "Customize", anda boleh menentukan kedalaman laman akan disimpan, masa tetap untuk simpanan dan pelbagai lagi.

Untuk melihat laman yang telah disimpan, buat pilihan "Work Offline" dan pilih laman itu diruang "Favorites".

Untuk membuat mengendalikan laman-laman dalam "Synchronize"

Tools -> Synchronize

HTtrack http://www.httrack.com/

Terdapat pelbagai perisian yang boleh digunakan dalam muat turun laman ke cakera keras komputer. Salah satunya adalah Httrack.

Httrack merupakan perisian sumber terbuka yang boleh didapati di tapak laman http://www.httrack.com/ . Ia membolehkan muat turun tapak laman Internet ke "folder" atau direktori anda, ia membina semula direktori yang diperlukan oleh tapak laman itu, mendapatkan fail-fail HTML dan gambar-gambar grafik. Httrack akan menyusun fail-fail yang telah dimuat turun seolah-seolah laman itu dilayari di Internet. Ia umpama membuat salinan cermin kepada tapak laman yang anda pilih.

Httrack juga boleh mengemas kini laman yang telah diambil dan menyambung semula muat turun yang tidak lengkap.

Diharapkan artikel ini dapat membantu dalam penggunaan komputer dan Internet dengan lebih baik.

Bagi artikel lain sila sertai senarai email terhad Haris di http://groups.yahoo.com/group/haris atau email kepada
[email protected]

Penulis boleh dihubungi melalui email

hafnie @ mtusempoi dot org

Harisfazillah Jamel http://www.geocities.com/lovhafnie

01MAR04

Hakcipta Harisfazillah Jamel 2004
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/1.0/

Linux - Sistem Operasi Masa Hadapan


----

Himpunan Laman Rujukan

Perisian Pelayar Internet Mozilla
http://www.mozilla.org/

Opera
http://www.opera.com/

Netscape
http://www.netscape.com/

HTtrack
http://www.httrack.com/

Simpanan Archive MTU Sempoi
http://www.mtusempoi.org/phpBB2/archive/

Linux Malaysia
http://www.geocities.com/linuxmalaysia

Popular Posts

Labels

64bit Activity Adempire advocate Akta Apache ASAS Azam backup backuppc Bash Beowulf Big Data Broadband Budget Centos Cinta Cluster CMS cmsfornerd Company Complain computer Computer Operation Conference Contest Data Centre Operation DBmail Digg Digital Certification Discussion Group Django DNS Docker Domain Duit Online Economy Elastic Stack Elasticsearch ELK email email server English Evangelist Events Family Tree Fedora File System Firefox Foss FOSS.my FreeBSD FTX Gesaan Gluster Gmail Godaddy.com Google Google App GTUG Hacking Hadoop hafnie Harisfazillah Jamel horde HP-UX hwclock IBM ICT Service Delivery and Operation Indonesia Internet Internet Tools Itanium Jabatan IT Negara Jaring Java Javascript Jepun Jiwang Joke Joomla K3S K3Sup Kernel Kesihatan Kibana KOSTEM Kubernetes ldap Linux Linux Counter linuxmalaysia Logstash Love Mailman MailScanner Mailwatch Malay Malaysia MAMPU MDeC meetup Melaka Melayu Merdeka Microsoft Migration mirror sites Money Online Monitor MOSC 2010 MOSC2010 mosc2011 MOSC2013 MOSCMY MOSCMY2014 MOSCMY2015 Mozilla MPI MSC Malaysia MSC Malaysia OSCONF MSCOSCONF My Love MyGOSSCON MyMeeting Mypenguin99 mysql Nagios NagiosQL Negaraku Nginx nss_ldap ntp OBW2014 Open Office Open Source openldap Openoffice.org OpenSSH OpenStack Opera OS2 OS400 OSCC OSCC MAMPU osdc.my OSS OSS Policy OWASP Parallel Computing People Power Personal Petition PGP PHP Pligg Podman Politik Postfix Postgresql Programming Proxmox Python q1moscmy2015 Questionnaires Research Research tools RPM SASSIAN Sassian 85-89 Sassians 85-89 SCO Security Sekolah Sekolah Alam Shah Shell script Software License Solaris SongketMail SongketMailFilter sourceforge spam spamassassin Spoof SSH Survey SVR4 System Tools Technorati Terjemahan Terminal TMnet Tor Training translation Treasury Malaysia Trend Micro Twitter Ubuntu Unix Virtualization VMS VOIP Wang Web Server Windows Zimbra
 

LinuxMalaysia Mastodon